luni, 27 iunie 2011

despre întîlnirea cu Oleg Carp


aici - o prezentare în timpul.


si cronica lui cristi mariuţă


Vineri, 14 iunie, la Biblioteca Naţională, s-a desfăşurat cea de-a treia şedinţă a cencaclului ”Republica”, şedinţă dedicată lui Oleg Carp, care ne-a citit un fragment din romanul său ce trebuie să apară în curînd.
Ca şi la primele două şedinţe, au fost mulţi oameni, în jur de douăzeci, printre care Moni Stănilă cu Alexandru Vakulovski; Dumitru Crudu cu cei de la Vlad Ioviţă, Iulian Ciocan şi cîţiva reprezentanţi din redacţia ziarului ”Timpul”.
Am început şedinţa cu tradiţionalul open-mic, în care au citit: Moni Stănilă - poemul ”Tomeşti”; Ecaterina Bargan - un poem de Matei Călinescu; Ion Buzu, Alexandru Vakulovski - poemul ”Cum mi-am pierdut minţile”; Valerian Ciobanu şi Nina Caraman.
A urmat lectura lui Oleg Carp, prezentat publicului de Alexandru Vakulovski.
După o pauză de ţigară şi cafea, ne-am întors cu toţii în sală unde a urmat discuţia pe baza fragmentului citit anterior. Dumitru Crudu a menţionat că folosirea procedeului de substituire a umilului cu înaltul, folosirea unui limbajului relevant cu efecte comice au avut o consecinţă benefică asupra fragmentului,adăugînd că vede în stilul de a scrie a lui Carp o influienţă a lui Henry Miller. Iulian Ciocan a zis că textul este construit pe baza unei stări de spirit, nu a unei naraţiuni, şi asta face ca el să fie greu pentru cititorii fără experienţă, adăugînd că nutreşte speranţe că romanul va fi unul bun deoarece vede în Oleg Carp un prozator promiţător. Moni Stănilă a menţionat că textul e un amestec de genuri literare, pare a fi un poem în proză, dar şi o proză lirică. La observaţia lui Iulian Ciocan, legată de cotidian, Moni a precizat că acesta nu există, iar acolo unde se regăsesc factori ai cotidianului, nu sunt bine-definiţi.
A fost fain, a fost interesant, şi va mai fi încă pentru că în şedinţa următoare din data de 8 iulie îi avem pe invitaţi pe Diana Iepure şi Florin Hălălău.
Vă aşteptăm la ”Republica”!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu