joi, 2 iunie 2011

cronică: mugur grosu la republica

de Cristian Mariuta


Vineri, pe 27 mai am dat startul cenaclului ”Republica”. Întâlnirea a avut loc în scuarul din spatele bibliotecii naţionale ”Vasile Alecsandri”. La eveniment au fost prezente în jur de 25 de persoane printre care: moderatul cenaclului, Moni Stăniă; invitatul ei permanent, Alexandru Vakulovski; Dumitru Crudu împreună cu tinerii de la atelierul de scriere creativă ”Vlad Ioviţă”; directorul bibliotecii Alexandru Rău, doamna Raisa Melnic, Iulian Ciocan, şi nu în ultimul rând invitatul nostru special, Mugur Grosu.
Directorul bibliotecii, d-l Rău a luat primul cuvântul, ne-a salutat şi a vorbit despre instituţia pe care o administrează şi despre cenaclul ”Mioriţa” care se ţinea cândva aici, după care Moni ne-a explicat semnificaţia denumirii cenaclului ”Republica”. Apoi a urmat o jumătate de oră de open-mic în care au citit Moni Stănilă, Alexandru Vakulovski, Dumitru Crudu, Valerian Ciobanu, Nina Caraman, Ecaterina Bargan iar Sergiu Terinte ne-a cântat. A urmat apoi Mugur Grosu. Acesta şi-a început lectura cu texte din volumul său de debut ”Haltera cu zurgălăi”(2001, ed. Pontica. Mugur a continuat cu texte inedite din ciclul experimental ”Tratament traumagic” care speră el să intre într-un volum care ar cuprinde texte scrise in decurs de 15 ani şi s-ar numi ”Grossomodo”. După lectură a urmat discuţia pe baza textelor. Dumitru Crudu a remarcat că poemele lui Mugur oscilează între liric şi epic şi că această e o latură pozitivă a lor. Alexandru Vakulovski a adăugat că textele lui Mugur sunt asemenea unor piese de jazz: cu refren şi improvizări. Iulian Ciocan l-a întrebat pe Mugur despre ”Femeia colaterală”, personajul unuia din poeme, astfel încălcând regula de aur a cenaclului Euridice cu care era familiarizat autorul şi anume că cel care citeşte nu are voie să vorbească despre textele sale sau să le apere dând explicaţii.
Apoi l-am iscodit cu toţii pe Mugur cu diverse întrebări  şi ne-am împărtăşit impresii. Dumitru Crudu a remarcat rolul decisiv al lui Mugur Grosu în rezolvarea problemei legate de expulzarea lui Alexandru Vakulovski din România. Cam aşa a arătat prima şedinţă a cenaclului nou-născut. Cei care n-aţi venit, aţi pierdut multe... dar nu totul. Peste 2 săptămîni, în data de 10 iunie, va avea loc următoarea şedinţă a cenaclului în care îl vom avea ca invitat special pe Iulian Ciocan care lansează un nou roman.
Ne vedem la Republica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu